TOP 5 kobiet - szefowych kuchni
Wydawałoby się, że gastronomia to działka zdominowana głównie przez mężczyzn. My jednak stawiamy na szefowe kuchni, sprawdźcie nasze top 5!
1 z 4
Margarita Forés
Pani Forés jest filipińską szefową kuchni, która ma sieć restauracji serwujących nowoczesną kuchnię... włoską. W 2016 roku otrzymała tytuł Najlepszej Azjatyckiej Kobiety - Szefa Kuchni. Swoją pierwszą restaurację Cibo, otworzyła jeszcze w latach 90., a założenie było proste - serwowano tam włoską kuchnię w przystępnej cenie. Aktualnie zarządza jeszcze trzema innymi włoskimi knajpami - Lusso, Grace Park i Altą. W każdej z nich zjemy zupełnie inne włoskie dania. W Lusso na przykład będzie to włoski comfort food, w Grace Park luźne interpretacje ulubionych dań Margarity z dzieciństwa oraz elementy kuchni filipińskiej.
2 z 4
Flavia Borawska
Flavia to młoda szefowa kuchni, która doświadczenie zdobywała w restauracjach za granicą - pracowała m.in. w słynnej NOMie w Kopenhadze, jeszcze niedawno Najlepszej Restauracji Świata. Do marca ta absolwentka prestiżowej szkoły gastronomicznej Le Cordon Bleu szefowała w warszawskim Opasłym Tomie, jako rezydentka. W kuchni przemyca włoskie tradycje, które wyniosła z własnego domu, jest w połowie Włoszką. To jedna z najbardziej obiecujących młodych szefowych kuchni w Polsce, warto się przyglądać jej poczynaniom!
3 z 4
Agata Wojda
Czterokrotna zdobywczyni wyróżnienia Big Gourmand Michelin, jest zwolenniczką kuchni tradycyjnej, czystej formy, dużo podróżuje w poszukiwaniu inspiracji. Co ciekawe, nigdy nie ukończyła szkoły gastronomicznej, gotowania na najwyższym poziomie nauczyła się sama. Od lat związana jest z restauratorami Kręglickimi, do niedawna była główną szefową kuchni w Opasłym Tomie. "Podstawowa różnica miedzy mężczyznami, a kobietami w kuchni jest taka, że kobieta potrafi myśleć o 19 rzeczach naraz, mimo że ma opinię roztrzepanej czy humorzastej. Humory to ostatnia rzecz na jaką bym sobie pozwalała w swojej restauracji", mówi Agata Wojda w wywiadach.
4 z 4
Nancy Silverton
Amerykanka Nancy Silverton jest nie tylko najlepiej ubraną szefową kuchni świata, ale też jedną z najbardziej kreatywnych. Aktualnie ma własną restaurację Osteria Mozza w Los Angeles, w której serwuje świeżą ricottę, mozarellę i burratę.Była jedną z bohaterek świetnej serii Netflix "Chef's Table" o najlepszych kucharzach na świecie.