Niezapomniane lato w Polsce w stylu slow food
Leniwa kanikuła? Tak, ale pod warunkiem, że w duchu slow food. Sezon ogórkowy? Raczej śliwkowy. Niezwykła uroda miejsc i rozkosz dla podniebienia - oto nasze propozycje na wakacje w Polsce w stylu slow food.
- Claudia
Owcze rarytasy na halach Gorców
Długo można mówić o smaku prawdziwej bryndzy, bundzu czy oscypka, ale lepiej ich spróbować, poczuć zapach dymu i przyjrzeć się bacy, jak formuje gomółkę. Górale mówią, że ich sery zawdzięczają smak soczystej trawie, krystalicznemu powietrzu i tradycji przestrzeganej skrupulatnie od setek lat. Bacowie: Jarząbek, Łaś, Pawlikowski, Gach i wielu innych, zapraszają do bacówek pod Turbaczem czy u źródeł Dunajca. Witają turystów świeżo uwędzonym oscypkiem. Twierdzą, że wczesnym latem, gdy owce się pasą na halach, smakuje najlepiej.
SZLAK BACÓWKOWY OKOLICE NOWEGO TARGU www.malopolska.pl, www.it.nowytarg. pl, www.nowytarg.pl
Śliwka w stu smakach w Beskidzie Wyspowym
Knedle, powidła znamy wszyscy, ale kto zna suski sechlońskie, czyli śliwki suszone i podwędzane? Smalec ze śliwkową nutą albo śliwowicę żmiącką? To regionalne specjały, ostatnio docenione przez najwybredniejszych smakoszy. Co roku w sierpniu w Beskidzie zaczyna się akcja pod hasłem „Spotkajmy się na Śliwkowym Szlaku” i śliwki są serwowane na sto, a nawet tysiąc sposobów. Podczas warsztatów w domach gospodyń i w sadach można poznać tajniki śliwkowej kuchni, samemu wysmażyć powidła, ulepić pierogi z wędzonymi śliwkami. I jeść, jeść, jeść…
NA ŚLIWKOWYM SZLAKU BESKID WYSPOWY I POGÓRZE WIŚNICKIE, M.IN. WSIE LASKOWA, DOBROCIESZ www.nasliwkowymszlaku.pl
Smakowite lenistwo w Krakowie
Samo sedno modnej idei slow food: niespieszne rozkoszowanie się smakiem tego, co dojrzewa powoli, nie jest produkowane masowo, lecz z sercem i w zgodzie z naturą. Podczas Lata Leniwców na Małym Rynku w Krakowie spotkają się polscy winiarze, restauratorzy, lokalni producenci tradycyjnego jedzenia, „dostawcy chwilowego szczęścia”. Będą przyrządzać, karmić, częstować. Oprócz degustacji przewidziane są także koncerty i pokazy. Czas będzie płynął wolno, leniwie i pysznie.
LATO LENIWCÓW, 24–27 LIPCA KRAKÓW www.colegiumvini.pl
Chlebem i serem na skraju Warmii
Chleb wiejski, prawdziwy, a do niego ser podpuszczkowy przygotowywany na miejscu, tzw. ser zagrodowy. Kto takiego spróbował, ten wie, że nie ma porównania z produktami z supermarketów. W akademii Siedliska pod Lipami mistrzowie serowarstwa uczą, jak takie sery, a także masło i jogurty robić w domu. Można też poznać tajniki pieczenia chleba na zakwasie i warzenia piwa. Po co kupować wyrób seropodobny, skoro można samemu zrobić w domu prawdziwy ser? Po co kupować chleb, który smakuje jak trociny, skoro można upiec pyszne pieczywo? Warsztaty organizowane są na miejscu, w siedlisku, w pięknie położonym starym, drewnianym domu na Żuławach Elbląskich, a także w pałacu Galiny i w wielu innych miejscach w Polsce.
AKADEMIA SIEDLISKA POD LIPAMI DŁUŻYNA Żuławy Elbląskie; www.akademiasiedliska.blogspot.com (na stronie znajdują się szczegóły dotyczące warsztatów serowarskich i chlebowych)
Świętokrzyska ćmaga koło Bodzentyna
Gdzie, jeśli nie w Górach Świętokrzyskich, uczyć się zielarstwa? A tam najlepiej od wiedźm albo zielarek, popijając ćmagę, czyli napitek na bazie wina i ziół. Ma on właściwości lecznicze, o wybornym smaku nie wspominając. W swoim gospodarstwie Zofia i Adolf Kudlińscy produkują ćmagę według receptury z 1830 roku. Państwo Kudlińscy robią też ser według lwowskiego przepisu sprzed ponad stu lat. Panią Zofię warto podpatrywać przy zbieraniu, suszeniu ziół, nauczyć się od niej sekretów świętokrzyskiej kuchni. Nie każdy potrafi ze znawstwem przyrządzić pyszną zalewajkę czy zupę z pokrzyw.
AGROTURYSTYKA ORZECHÓWKA ORZECHÓWKA K. BODZENTYNA www.orzechowka.com; PYTLÓWKA K. BODZENTYNA www.pytlowka.pl
Cydr prosto z raju... i z warmińskich sadów
Znawcy tematu doskonale wiedzą, że jabłecznik idealny powinien powstać z mieszanki odpowiednich odmian owoców dobranych w ściśle określonych proporcjach. Stworzyć cydr z klasą i charakterem nie jest łatwo. Warto więc podpatrzeć, jak taki trunek powstaje. Od momentu zbierania jabłek, poprzez ich tłoczenie, aż po fermentację. Jest właśnie ku temu okazja: np. w gospodarstwie Marcina Wiechowskiego z Włodowa, który produkuje zacny cydr o nazwie Kwaśne Jabłko, z naturalnych, „czystych” jabłek uprawianych bez oprysków, chemii. W jego przydomowej cydrowni będziesz mogła sama wytłoczyć własny, oryginalny cydr. Warto spróbować.
CYDROWNIA I SIEDLISKO KWAŚNE JABŁKO ŚWIĄTKI K. DOBREGO MIASTA www.kwasnejablko.pl
...Winniczki z ogrodu na Wzgórzach Dylewskich
Słynne są: gęsina przyrządzana przez panią na Kalinówce, jej pasztety z wątróbek pstrąga, pstrągi tradycyjnie wędzone olchą i drewnem owocowym oraz dojrzewająca ponad rok szynka Dylewska, lepsza od szynek parmeńskich, wpisana na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Przebojem gospodarstwa są jednak ślimaki winniczki. Zbierane w ogrodzie (można je zbierać tylko w maju, w innych miesiącach są pod ochroną) i przyrządzane tak, że niejeden francuski mistrz kuchni mógłby pozazdrościć kunsztu. Gospodarze sami wszystko przygotowują. Hodują też gęsi, kaczki i kury, które uwalniają z ferm i puszczają wolno na swoich łąkach. Gotowanie i życie w zgodzie z naturą w Kalinówce jest sztuką godną naśladowania.
KALINÓWKA PIETRZWAŁD K. OSTRÓDY www.wzgorza-dylewskie.pl