Szaszłyki z rozmarynem
Jego charakterystyczny, sosnowy smak z lekką nutą imbiru szczególnie pasuje do ryb, mięsa (zwłaszcza baraniny i wieprzowiny), a także do potraw z fasoli, grochu i pieczonych warzyw, zwłaszcza ziemniaków. Zioło może też świetnie służyć do aromatyzowania marynat octowych lub oliwy.
- Claudia
Opublikowano: 07.08.2014, 07:55
Reklama
PORCJA:212 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 500 g jagnięciny lub polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 cukinie
- kilka świeżych liści laurowych
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z połową oliwy i rozmarynem. Dodać sól i pieprz do smaku. Zalewą zalać mięso, odstawić na 15 minut. Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Mięso osączyć. Nabijać je na szpikulce na przemian z plasterkami cukinii oraz liśćmi laurowymi. Smażyć 10 –15 minut na reszcie oliwy.
Reklama
Reklama
Reklama