Ciasta na Wielkanoc z owocami z puszki?
Do nadchodzących Świąt pozostało nam jeszcze troszkę czasu. Przedświąteczne porządki, malowanie pisanek i gotowanie potraw dopiero przed nami. Mamy super przepisy na ciasta na Wielkanoc.
- kobieta.pl
Mazurek, baba, makowiec, sernik – to ciasta, które są symbolem Świąt Wielkanocnych. Te tradycyjne wypieki, które przyrządzały już nasze babcie, smakują nam najlepiej. Jednak czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które ciastom nadadzą wielkanocnym nowego, wyrazistego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się przetwory owocowe, które dzięki zamknięciu w szczelnej puszce zachowują swój wyjątkowy aromat.
Zachęcamy do wypróbowania ciast na Wielkanoc z owocami w roli głównej.
BABKA Z WIŚNIAMI
Składniki:
- 350 g wiśni drylowanych (np. marki Sandra)
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g kwaśnej śmietany
Wiśnie wyjąć z puszki i odcedzić. Masło, cukier, sól i sok z cytryny ubić. Pojedynczo dodawać jajka, dalej ubijając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kwaśną śmietanę i migdały, dobrze wymieszać. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem i wiśniami.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- Składniki na masę serową:
- 1kg twarogu tłustego zmielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru do wypieków
- Dodatkowo:
- brzoskwinie w syropie (np., marki Sandra)
- 5 białek
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki na ciasto miksować ze sobą, aż do otrzymania zwartej, gładkiej kulki kruchego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Następnie w mikserze utrzeć masło z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, twaróg i mąkę, cały czas ucierając. Następnie odsączyć brzoskwinie i pokroić połówki na 4 części. W naczyniu ubić białka z cukrem, tak aby uzyskać sztywną pianę. Głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część cista i zetrzeć na tarce na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i poukładać brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Całość piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Najlepiej wypróbuj oba ciasta na Wielkanoc!
Smacznego!