Reklama

Mazurek, baba, makowiec, sernik – to ciasta, które są symbolem Świąt Wielkanocnych. Te tradycyjne wypieki, które przyrządzały już nasze babcie, smakują nam najlepiej. Jednak czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które ciastom nadadzą wielkanocnym nowego, wyrazistego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się przetwory owocowe, które dzięki zamknięciu w szczelnej puszce zachowują swój wyjątkowy aromat.

Reklama

Zachęcamy do wypróbowania ciast na Wielkanoc z owocami w roli głównej.

BABKA Z WIŚNIAMI

Składniki:

  • 350 g wiśni drylowanych (np. marki Sandra)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kwaśnej śmietany

Wiśnie wyjąć z puszki i odcedzić. Masło, cukier, sól i sok z cytryny ubić. Pojedynczo dodawać jajka, dalej ubijając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kwaśną śmietanę i migdały, dobrze wymieszać. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem i wiśniami.

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Składniki na masę serową:
  • 1kg twarogu tłustego zmielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • Dodatkowo:
  • brzoskwinie w syropie (np., marki Sandra)
  • 5 białek
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki na ciasto miksować ze sobą, aż do otrzymania zwartej, gładkiej kulki kruchego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Następnie w mikserze utrzeć masło z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, twaróg i mąkę, cały czas ucierając. Następnie odsączyć brzoskwinie i pokroić połówki na 4 części. W naczyniu ubić białka z cukrem, tak aby uzyskać sztywną pianę. Głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część cista i zetrzeć na tarce na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i poukładać brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Całość piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Najlepiej wypróbuj oba ciasta na Wielkanoc!

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama