Smaczne ryby - marynowany łosoś
Łosoś w marynacie z rusztu to prosty przepis na lekkostrawne i pyszne danie.
- Claudia
Opublikowano: 30.06.2014, 15:20
Reklama
PORCJA: 315 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 1 kg filetu z łososia ze skóra (mrożonego wcześniej minimum 3 dni)
- 2 łyżeczki białego pieprzu (w ziarnach)
- 1/4 szklanki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki posiekanego koperku
Reklama
Łososia rozmrozić. Opłukać i ze wszystkich stron wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pieprz zmiażdżyć w moździerzu i wymieszać z solą oraz cukrem. Mieszanką natrzeć rybę, posypując ją jednocześnie koperkiem. Włożyć do torebki foliowej i wstawić na 24 godziny do lodówki (od czasu do czasu obracać rybę w torebce). Rybę pociąć na porcje. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie skórą do dołu i piec przez 5 minut. Podawać ze świeżymi warzywami.
Reklama
Reklama
Reklama