Skrzydełka w marynacie z kolendry
Ze względu na wyrazisty smak – słodkawy z pieprzową nutą – jedni uwielbiają w potrawach świeże liście kolendry, inni ich nie znoszą. Zioło jest szczególnie często wykorzystywane w kuchniach orientalnej i meksykańskiej. Idealnie nadaje się do sosów, dipów, zup i sałatek. Świetnie współgra ze smakiem mięty, bazylii, chili oraz czosnku.
- Claudia
PORCJA: 399 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Skrzydełka opłukać i osuszyć. Oliwę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać paprykę, wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryn, połowę kolendry i ocet. Marynatą polać skrzydełka. Przykryć. Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Piec pod przykryciem 20 minut w 180°C. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15–20 minut. Podawać posypane resztą kolendry.