Ryba zapiekana z pomidorami
Ryba nie gości na naszych stołach zbyt często. A szkoda. Oto przepis na zapiekankę z rybą.
- Claudia
Opublikowano: 10.10.2014, 07:44
Reklama
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 800 g filetów z dorsza
- łyżka masła
- cytryna
- 3–4 dojrzałe pomidory
- duża cebula
- łyżka ostrej papryki
- 2–3 gałązki świeżego tymianku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Reklama
Rybę opłukać, osączyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć kawałki ryby. Cytrynę sparzyć. Pomidory umyć. Razem z cytryną pokroić w plastry. Cebulę obrać, pociąć w krążki. Na rybie ułożyć plastry cytryny, na nich plastry cebuli, a na wierzchu pomidory. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i posiekanym drobno tymiankiem. Na koniec skropić oliwą i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać na gorąco, z bagietką.
Reklama
Reklama
Reklama