Rolada z boczku z grzybami
Myślisz już o świątecznych wędlinach? Oto propozycja dla ciebie!
- Claudia
Opublikowano: 15.12.2014, 11:19
Reklama
Porcja: 644 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji
Reklama
- garść suszonych grzybów
- cebula
- 7 łyżek oliwy
- 1 kg świeżego boczku (bez skóry)
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 owoce jałowca
- po kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- po dużej szczypcie rozmarynu, oregano, słodkiej papryki i tymianku
- sól
- pieprz
Reklama
Grzyby namoczyć na noc. Osączyć. Drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać grzyby i podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku rozsmarować farsz. Zwinąć, obwiązać sznurkiem. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę.
Razem z przyprawami i ziołami zmiażdżyć w moździerzu; połączyć z 3 łyżkami oliwy. Mieszaniną natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Podsmażyć z każdej strony na reszcie oliwy. Włożyć do formy, przykryć. Piec 75 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia odkryć. Wyjąć i wystudzić. Podawać na zimno.
Reklama
Reklama
Reklama