Risotto z borowikami
- Claudia
Opublikowano: 16.09.2013, 14:25
Reklama
porcja: 415 kcal
przygotowanie: 45 minut
na 2 porcje
Reklama
- 300 g borowików
- 2 szalotki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- 300 g ryżu do risotto
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
Reklama
Borowiki oczyścić i pokroić w plasterki. Szalotki obrać i posiekać, seler oczyścić i również posiekać. Podsmażyć na oliwie podgrzanej z łyżką masła. Następnie dodać grzyby i smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Wsypać ryż i wymieszać. Zalać winem, zamieszać i pozostawić na średnim ogniu, aż ryż wchłonie wino. Stopniowo dodawać bulion, tak by płyn zakrywał ryż. Gotować 20–25 minut, nie mieszając. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałe masło oraz parmezan i za-mieszać. Podawać posypane natką lub szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama