Pomidorówka z pulpetami
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 440 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
Bulion Pomidorowy instant WINIARY
kostka Rosołu drobiowo-pomidorowego Kogutek WINIARY
2 szklanki soku pomidorowego
30 dag mielonej wieprzowiny
jajko
4 łyżki startego sera żółtego (np. gouda)
bagietka
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Czosnek obrać i posiekać lub przepuścić przez praskę. Zagotować 1/2 litra wody. Wsypać bulion instant, mieszać, aż się rozpuści. Wlać sok pomidorowy, włożyć posiekany czosnek, zagotować pod przykryciem.
Mięso wymieszać z jajkiem i tartą bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować 24 kulki.
Zagotować 1/2 litra wody.We wrzątku rozpuścić kostkę drobiowo-pomidorową. Włożyć kulki mięsne, gotować 5 minut.
Ugotowane pulpeciki wyjąć z wywaru, przełożyć do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wlać na talerze. Listki bazylii pokroić, dodać do zupy. Posypać startym serem. Podawać z kromkami bagietki.