Nasiona chia: dlaczego powinny się znaleźć w Twojej diecie?
Od kilku sezonów utrzymują się jako kulinarny trend, a przez swoje zbawienne właściwości zostały okrzyknięte mianem superfoods. W czym tkwi sekret nasion chia?
- Redakcja
Nasiona chia: właściwości
Już jakiś czas temu nasiona chia zyskały zaszczytne miano superfoods. Nic dziwnego, właściwości nasion chia są naprawdę zbawienne dla naszego organizmu. Te maleńkie i niepozorne nasionka stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, co doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego serca. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nasiona chia zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia, dzięki czemu stanowią zdrową i smaczną przekąskę. Badania pokazują też, że nasiona chia mają pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i trzymanie w ryzach cholesterolu.
Nasiona chia: zastosowanie
Czym właściwie są te małe kuleczki? Chia to nic innego jak szałwia hiszpańska – roślina pochodząca z Meksyku, której owocami są właśnie nasiona chia. Jako, że charakteryzują się bardzo szerokim spektrum działania prozdrowotnego, nasiona chia mają częste zastosowanie w kuchni. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki i musli, sałatek czy kasz. Zmielone nasiona chia można też łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników.
Nasiona chia: przepis na deser
Nasiona chia są świetnym dodatkiem do koktajli i deserów, czego najlepszym przykładem jest słynny pudding chia. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale też bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zalać sporą porcję nasion chia mlekiem migdałowym lub jakimkolwiek mlekiem bez laktozy i poczekać aż nasionka sprawią, że całość przyjmie lekko żelową konsystencję. Do takiego puddingu możemy dorzucić orzechy (kolejny doskonały superfood), dodać trochę miodu czy sezonowe owoce. Powoli nadchodzi sezon na świeże owoce, także możliwości jest mnóstwo: mus z malin, puree z mango czy świeże truskawki komponują się z chia idealnie. Tak naprawdę sam pudding z nasion chia to baza wyjściowa. To co do niej dorzucicie, zależy tylko od Waszej kreatywności. Dobra wiadomość jest taka, że pudding chia bardzo trudno popsuć! Smakuje świetnie prawie w każdym wydaniu, także możecie testować do woli.
Nasiona chia cena
Nasiona chia są dostępne w coraz większej ilości sklepów i marketów, jak np. Kaufland czy Biedronka. Można je też spotkać w Rossmanie. Cena nasion chia to kilkanaście złotych za całe opakowanie. Choć na rynku można też spotkać znacznie droższe białe nasiona chia, to nie dajcie się zwieść. Jeśli chodzi o właściwości czarne i białe nasiona chia są niemalże identyczne, zatem nie ma potrzeby przepłacać.