Reklama

1. Zimowa herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem
Składniki

Reklama
  • garść czarnej herbaty liściastej.
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • ok. 10 ziaren goździka
  • 1 łyżka ziaren zielonego kardamonu
  • Kawałek imbiru
  • 1 sparzona cytryna
  • 2 pomarańcze sparzone.
  • Do posłodzenia cukier trzcinowy, jasny miód.

Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka. Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dodaj go do herbaty (nie dodawaj do wrzątku, bo sok straci swoje cenne właściwości zdrowotne). Na końcu posłodź do smaku i przelej do kubka.

2. Herbata z miodem i sokiem malinowym
Składniki:

  • 7 łyżeczek liściastej czarnej herbaty
  • 2 litry wody
  • 15 łyżek soku malinowego
  • 10 łyżeczek miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pomarańcza do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do tak przygotowanej herbaty dodajemy sok malinowy oraz miód i ciągle mieszając podgrzewamy. Nie gotujemy, ponieważ miód straci swoje wartości odżywcze. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i przelewamy do stylowego kubka.

3. Herbata z pomarańczą, goździkami i żurawiną
Składniki:

  • łyżeczka czarnej liściastej herbaty
  • 2 plastry pomarańczy
  • łyżka suszonych owoców żurawiny
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • miód jasny
Reklama

Jeśli chodzi o przygotowanie, wystarczy zaparzyć herbatę z dodatkiem goździków i żurawiny. Kiedy się zaparzy wrzucamy plastry pomarańczy i cynamon, a potem dosładzamy miodem. Przelewamy do kubka i gotowe!

Reklama
Reklama
Reklama