Reklama

Podróżnicy przybywający na wyspę Mauritius jednogłośnie powtarzają, że jest to zakątek warty odwiedzenia, chwaląc jednocześnie bajkowe krajobrazy i miejscowe atrakcje. Wyspiarskie pejzaże i panoramy są jednak tylko częścią skrywanych tu skarbów, bowiem z uwagi na zmienną kolonialną przeszłość Mauritius posiada również niezwykle zróżnicowaną tradycję kulinarną. Kuchnia maurytyjska czerpie bowiem z kulinarnych doświadczeń Hindusów, Chińczyków, Anglików i Francuzów, tworząc rajską, magiczną mieszankę orientalnych smaków i aromatów. To właśnie dlatego pobyt na wyspie jest zaproszeniem na niezapomnianą, kulinarną podróż dookoła świata.
Podstawą w kuchni maurytyjskiej jest ryż oraz niezwykle popularne aszardy (jarzyny smażone w occie z przyprawami) z dodatkiem marynowanych zielonych cytryn. Ze względu na bliskość oceanu dodatkiem do ryżu są występujące w ogromnych ilościach różnorodne ryby i owoce morza. Najbardziej popularną rybą bez której nie uda się w pełni poznać wyspiarskiego charakteru kuchni jest wędzony marlin inaczej zwany makairą błękitną, a wśród owoców morza dominują ostrygi i długo duszone kałamarnice.
Jako dodatek do potraw pojawią się miejscowe doskonałe pomidory zwane na Mauritiusie pommes d'amour, czyli jabłka miłości, cebula oraz imbir. Często do potraw podaje się mające francuskie korzenie sosy na bazie czosnku Vingaye – na zimno oraz Rougaille – na ciepło.
Oprócz wpływów francuskich w tradycji kulinarnej Mauritiusu dominuje także kuchnia seczuańska i indyjskie curry, odzwierciedlając etniczną mieszkankę tubylców. Muzułmanie sprowadzili tutaj bowiem Biryani; potrawę z ryżu, curry, mięsa i ziemniaków, a wraz z Chińczykami przybyły tu dania z woka.
Miłośnicy słodkości powinni spróbować karmelowego Flan i puddingu z ryżu i chleba, kremowego ciasta kukurydzianego i kokosowego (Gateaux coco), a zwolennicy owoców: egzotycznych papayi, arbuzów, ananasów, gujawy, liczi, lango i korosoli, których nie brakuje na wyspie. Świetną słodką przekąską jest także pokrojony na kawałki miąższ z orzecha kokosowego.
Lokalnym alkoholem jest niewątpliwie wyrabiany z trzciny cukrowej rum serwowany zazwyczaj z colą oraz wyrabiane z ziemniaków tutejsze jasne piwa o średniej zawartości alkoholu Blue Marlin czy Phoenix.
Kuchnia Mauritiusa jest jedną z najbardziej kolorowych i tętniących życiem na Oceanie Indyjskim, jeśli nie na świecie, głównie ze względu na dziedzictwo kolonialne wyspy.
Mauritius to miejsce pełne kulinarnych niespodzianek w którym nawet doświadczeni smakosze odnajdą dla siebie kulinarny raj. Właśnie z uwagi na żywieniowy akcent wyspy, wakacje na Mauritiusie okażą się rajem dla wszystkich smakoszy.
Zobacz: Wakacje Mauritius z bezpośrednim przelotem >>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama