Makaron carbonara
Najszybszy gorący posiłek, którego przygotowanie trwa w zasadzie tyle, ile gotowanie makaronu.
- Claudia
PORCJA: 624 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 4 PORCJE:
- opakowanie spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 1–3 ząbki czosnku
- 200 ml płynnej kremówki 30 proc.
- 2 duże jajka (lub 3 małe)
- 50–100 g startego parmezanu lub grana padano
- szczypta suszonych ziół włoskich
- sól
- pieprz
Osoloną wodę wstawić na spaghetti. Gdy zawrze, wrzucić makaron i gotować al dente. W tym czasie boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Boczek podsmażyć na chrupiące skwarki, pod koniec dodać czosnek i smażyć, aż całość zacznie intensywnie pachnieć. Do dużej filiżanki wlać kremówkę i wbić jajka. Trzepaczką ubić kremówkę z jajkami na lekką, pienistą masę, dodać parmezan (mniej – jeżeli chcemy uzyskać lżejszy, bardziej płynny sos, więcej – jeśli sos ma być mocno kremowy), szczyptę soli, dużo świeżo zmielonego pieprzu i zioła włoskie. Ponownie dokładnie wymieszać. Makaron odcedzić i z odrobiną wody z gotowania włożyć ponownie do garnka, postawić na minimalnym ogniu. Dodać boczek z czosnkiem i wytopionym tłuszczem, a następnie wlać masę śmietanowo-jajeczną i szybko mieszać, aż ser się stopi, a sos oblepi makaron (trzeba to robić z wyczuciem, inaczej jajka się zetną). Zaraz podawać.
poleca Renata Chodorowska