Lemon Sola z ananasem
Kuchnia Chińska jedna z najstarszych, największych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. Na dobre zagościła również w naszym kraju. Możemy się nią delektować w licznych barach i restauracjach, ale możemy także nauczyć się kilku prostych dań i przygotować je w domu.
- Moje Gotowanie
1 z 4
lemon-sola-z-ananasem_1237
Kuchnia Chińska jedna z najstarszych, największych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. Na dobre zagościła również w naszym kraju. Możemy się nią delektować w licznych barach i restauracjach, ale możemy także nauczyć się kilku prostych dań i przygotować je w domu. 4 porcje Przygotowanie: 35 min SKŁADNIKI:
- 50 dag soli
- 5 g chili
- limonka
- 2 g imbiru Kamis,
- 50 ml sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 10 dag marchewki
- świeży ananas
- puszka pędów bambusa(45 dag)
- łyżeczka miodu
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 50 ml oleju sezamowego
- łyżka prażonego ziarna sezamu
2 z 4
1.
Rybę marynujemy w chili, skórce otartej z limonki i imbirze Kamis. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżkę oliwy. Odstawiamy na 15 min.
3 z 4
2.
Na papierze ryżowym układamy pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę, zamarynowany filet soli, a na niej cienkie plastry ananasa i zawijamy wszystko jak sajgonkę.
4 z 4
3.
Układamy w koszyczku do gotowania na parze i gotujemy ok. 10 min. Pędy bambusa przesmażamy na pozostałej oliwie z miodem i resztą ananasa. Dodajemy sok z limonki, kolendrę oraz olej sezamowy. Ugotowaną solę podajemy na pędach bambusa z ananasem, posypując prażonym ziarnem sezamu.