Lekkie dania - kurczak pieczony w ziołach
Aromatyczny kurczak w ziołach to znakomity pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.
- Claudia
Opublikowano: 13.06.2014, 11:43
Reklama
PORCJA: 275 kcal
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
Przepis na 6 porcji
Reklama
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- pęczek świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, natka, tymianek)
- łyżka oliwy
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Reklama
Kurczaka opłukać, wytrzeć ze wszystkich stron papierowym ręcznikiem. Natrzeć z zewnątrz i od środka solą i pieprzem. Zioła opłukać, osączyć. Połowę włożyć do środka kurczaka. Kurczakowi związać nóżki. Odstawić na godzinę do lodówki. Oliwą wysmarować brytfannę. Ułożyć w niej kurczaka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec godzinę, od czasu do czasu polewając kurczaka wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. Resztę ziół posiekać i wymieszać z masłem. Mieszaniną posmarować kurczaka. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C. Kurczaka piec następną godzinę.
Reklama
Reklama
Reklama