Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanych ziół (natka, koperek, mięta)
  • sól, pieprz

SOS:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3/4 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka imbiru
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Reklama

Filety umyć, osuszyć, przekroić na pół, delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla.
Każdą porcję mięsa posmarować miodem, na wierzchu ułożyć po kilka wiórków masła, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Tuż przed końcem duszenia posypać zieleniną. Kurczaka z sosem podawać z makaronem i gotowanymi brokułami.

Reklama
Reklama
Reklama