Kuchnia molekularna
To wciąż wzbudzający trend w polskiej gastronomii. Jej celem jest otrzymanie niezwykłych smaków bardzo nietypowymi sposobami wykorzystującymi chemię.
- kobieta.pl
Kuchnia molekularna jest połączeniem gotowania z chemicznymi eksperymentami. Działania takie mają na celu osiągnięcie idealnego czystego smaku,a potrawy mają zaskakujące formy. Gotowanie molekularne to świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych w kuchni. Molekularne potrawy zupełnie nie przypominają tych tradycyjnych ani w wyglądzie, ani w smaku. Zamiast piekarników i patelni kucharze posługują się ciekłym azotem, który osiąga temperaturę -190 st i pozwala momentalnie zamrażać nie pozbawiając składników smaku i aromatu.
Potrawy takie są niezwykle efektowne, mają najdziwniejsze kształty i kolory. Drinki nie muszą mieć tradycyjnej formy – podawane są często jako żelki lub pianki.
Kuchnia molekularna wymaga ogromnej precyzji i cierpliwości, jedno danie może powstawać nawet kilkanaście godzin. To także nie mały koszt jeśli chodzi o sprzęt i składniki.
„Gotowanie” takie jest jednak coraz bardziej popularne i to nie tylko ze względu na smak potrwa, ale także cały proces przygotowywania, który wygląda niczym pokaz magii.