Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • 70 dag ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Reklama

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Zmielone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, posypać przesianą mąką, wbić jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Z każdej ufomować wałek o średnicy ok. 3 cm. Każdy wałek pokroić na małe porcje i szybko formować z nich placuszki (ziemniaczane ciasto nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie).
Na środku każdego placuszka ułożyć połówkę śliwki, posypać szczyptą cukru, brzegi ciasta złożyć i zlepić, uformować kulki. Knedle wrzucać partiami do osolonego wrzątku, zamieszać, przykryć. Gotować 2-3 minuty od zawrzenia. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać posypane cukrem pudrem, polane śmietaną lub bułką tartą zrumienioną na maśle.

Reklama
Reklama
Reklama