Klasyczne lazanie
Porcja: 340 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4–6 porcji
- Ewelina Dybicz dybicz.e@claudia.pl, Claudia
Opublikowano: 24.06.2008, 07:05
Reklama
- 500 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- strąk papryki
- puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 6 płatów lazanii
- 2 łyżki startego żółtego sera
- tłuszcz do formy
- sól
- pieprz
Reklama
■ Mięso podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, a po chwili pomidory z zalewą. Dusić ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
■ Mąkę podsmażyć na maśle, nie rumieniąc. Rozprowadzić mlekiem. Formę wysmarować tłuszczem. Na dno wylać 2–3 łyżki sosu. Kłaść kolejno warstwy lekko podgotowanego makaronu i farszu mięsnego. Każdą warstwę polać sosem. Wierzch posypać serem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama