Domowy milky way
Na jesienną chandrę najlepsze jest czekoladowe ciasto! Zrób domowe milky way!
- Claudia
Opublikowano: 10.11.2014, 09:00
Reklama
PORCJA: 473 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 12 PORCJI
Ciasto:
Reklama
- 5 jajek
- 130 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 70 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
Przełożenie:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 250 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
- 150 g ciemnej czekolady
- łyżka masła
- wiórki z czekolady
Reklama
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z olejem. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 30 minut w 180°C. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać, aż cukier się rozpuści. Masło utrzeć. Ucierając, dodawać po łyżce mleko z cukrem i mleko w proszku. Kremem przełożyć ciasto. Posmarować czekoladą roztopioną z masłem. Posypać wiórkami.
Reklama
Reklama
Reklama