Cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym
Włoska kuchnia to nie tylko spaghetti, ale również pyszne cannelloni. Spróbuje przygotować cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym. To prawdziwy przysmak!
- Claudia
PORCJA: 560 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
- 200 g podudzia kurczaka (bez skóry)
- 400 g szpinaku
- 50 g świeżej mięty
- 400 g sera ricotta
- opakowanie makaronu do lasagne
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów
- bazylia (świeża lub suszona)
- sól
- pieprz
Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na kawałki. Szpinak opłukać, zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić. Miętę opłukać i ze szpinakiem posiekać, doprawić. Wymieszać z ricottą. Dodać pokrojonego kurczaka. Płaty makaronu ugotować w osolonej wodzie. Osuszyć. Na każdy położyć farsz. Zwinąć rulony. Zwinięte cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i cebulę na sos obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Dodać pomidory i bazylię. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać cannelloni. Posypać parmezanem. Zapiekać 10 minut w 180°C. Do potrawy można użyć gotowych rurek cannelloni.