Reklama

Porcja: 570 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji

Reklama
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
Reklama

Obie czekolady połamać. Masło pokroić na kawałki, z czekoladą wrzucić do rondelka i podgrzewać w kąpieli wodnej aż do roztopienia. Dodać cukier, zamieszać. Osobno wymieszać mąkę i kakao. Jajka roztrzepać i wlać powoli do masy czekoladowej. Dodać suche składniki, wymieszać. Przelać do prostokątnej foremki (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać żurawiną. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na kwadraty.
Nasza rada
Do masy czekoladowej oprócz żurawin nadają się migdały (obrane) lub orzechy (włoskie lub laskowe). Przed dodaniem do ciasta podpraż je na suchej patelni, a następnie grubo posiekaj.

Reklama
Reklama
Reklama