Brownie z żurawiną
Czekoladowe słodkości to arystokracja wśród deserów. Oto brownie z dodatkiem żurawiny.
- Claudia
Porcja: 570 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 140 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
Obie czekolady połamać. Masło pokroić na kawałki, z czekoladą wrzucić do rondelka i podgrzewać w kąpieli wodnej aż do roztopienia. Dodać cukier, zamieszać. Osobno wymieszać mąkę i kakao. Jajka roztrzepać i wlać powoli do masy czekoladowej. Dodać suche składniki, wymieszać. Przelać do prostokątnej foremki (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać żurawiną. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na kwadraty.
Nasza rada
Do masy czekoladowej oprócz żurawin nadają się migdały (obrane) lub orzechy (włoskie lub laskowe). Przed dodaniem do ciasta podpraż je na suchej patelni, a następnie grubo posiekaj.