Biszkopt z mascarpone i galaretką
Puszysty biszkopt z galaretką owocową- idealny deser na ciepłe dni
- Claudia
PORCJA: 389 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 12 PORCJI
Ciasto: ●200 g masła ●150 g cukru ●4 jajka ●szczypta soli ●200 g mąki pszennej ●łyżeczka proszku do pieczenia Obłożenie: ●500 g truskawek ●100 ml kremówki ●200 g serka mascarpone ●opakowanie galaretki owocowej
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać po jednym jajka. Wsypać sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 40 minut w 180°C. Wystudzić. Owoce opłukać, usunąć szypułki. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone. Krem rozsmarować na cieście. Obłożyć owocami. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i przestudzoną zalać owoce. Ciasto chłodzić, aż galaretka stężeje.