Wybieramy płytę indukcyjną do zabudowy – zobacz, na co warto zwrócić uwagę przed zakupem!
W nowoczesnych i funkcjonalnych kuchniach najczęściej spotykamy płyty indukcyjne. Nic dziwnego – prezentują się estetycznie ze względu na gładką powierzchnię, a jednocześnie są najbardziej energooszczędne. Dziś podpowiadamy, jak wybrać optymalną płytę indukcyjną do zabudowy.
- Promocja
Nowoczesny design
Kuchnia to miejsce, w którym każdy pragnie czuć się swobodnie. W końcu gotowaniu poświęcamy całkiem dużą część naszego życia. Dlatego, oprócz walorów technologicznych płyt indukcyjnych, warto zwrócić uwagę także na design urządzenia. Co obecnie jest w modzie? W większości domów i mieszkań króluje minimalizm inspirowany między innymi popularnym stylem skandynawskim. W ten oparty o proste kształty i system kolorystyczny trend, świetnie wpisują się płyty indukcyjne z serii Pure oferowane przez Electrolux. Design nierozerwalnie łączy się także z optymalnym wykorzystaniem przestrzeni. Grube toporne blaty z powodzeniem zastępowane są tymi cieńszymi lecz nie mniej praktycznymi w użyciu odpowiednikami. Dlatego projektanci marki Electrolux proponują funkcjonalne płyty w rozmiarze SLIM-FIT, najcieńsze na rynku i pasujące do blatów o nawet 12 mm w sytuacji, gdy pod płytą jest szafka, lub 28 mm, jeśli umieszczony pod nią zostanie piekarnik.
Czystość i bezpieczeństwo
Gotowanie ma szansę stać się prawdziwą przyjemnością, a popularność płyt indukcyjnych stanowi tego świetny dowód. Urządzenia te podgrzewają się tylko w miejscach pod naczyniem, dlatego podczas ich użytkowania trudniej o przykry wypadek w postaci poparzenia. Są także pozbawione wystających elementów, tak dobrze znanych nam z tradycyjnych kuchenek, przez co o wiele łatwiej zachować je w czystości. Na tym jednak nie koniec ich zalet – warto poszukać modelu, który wyposażono w praktyczne funkcje, na przykład technologię Hob2Hood od Electrolux. Dzięki niej płyta w trakcie używania samoczynnie włącza okap, dodatkowo dostosowując jego moc do intensywności gotowania.
Innowacje w standardzie
Wydawać by się mogło, że dobra płyta indukcyjna do zabudowy ma jedynie podgrzać naczynie, być ergonomiczna w użyciu i łatwa w czyszczeniu. Nic bardziej mylnego. Warto sięgać po więcej, aby odkrywać nowe kulinarne inspiracje wymagające precyzji godnej doświadczonego szefa kuchni. Jednym z sekretów intensywnego smaku i aromatu jest gotowanie w optymalnej temperaturze. Nowoczesna technologia prawdziwie intuicyjnych sprzętów od Electrolux chroni dania przed rozgotowaniem na zewnątrz i niedogotowaniem wewnątrz. Wystarczy intuicyjna, przyjazna i nowoczesna płyta kuchenna z technologią SensePro®. Bezprzewodowa termosonda stale monitoruje temperaturę we wnętrzu potrawy z dokładnością do jednego stopnia, komunikując się z płytą, która reguluje moc i powiadomi nas, gdy potrawa osiągnie przez nas ustawiony/wybrany stopień wysmażenia.
Równie wygodna jest płyta SenseBoil®, która rozpoznaje moment zagotowania wody i redukuje moc, aby nie dopuścić do kipienia. To kolejny sposób, by skupić się na najważniejszych czynnościach w swojej przyjaznej kuchni, a przy okazji – zapomnieć o kipiących garnkach!
Wydajna i pomysłowa strefa grzejna
Podgrzewanie płyty wyłącznie, gdy znajduje się na niej naczynie to już standard. Nowoczesne płyty indukcyjne idą znacznie dalej, proponując rozwiązania takie jak funkcja Bridge, w jaką wyposażone są oferowane przez Electrolux płyty. W ten sposób na płycie można wykorzystywać również naczynia do pieczenia lub garnki o niestandardowych rozmiarach i kształcie. Z kolei Infinite zwiększa energooszczędność płyty indukcyjnej, bo nawet po ustawieniu naczynia w centralnym punkcie pola ciepło jest dostarczane wyłącznie do jego powierzchni.
W przyjaznym domu gotowanie powinno być przyjemnością, a gdy brakuje ci czasu – po prostu przebiegać sprawnie. Nowoczesne rozwiązania i wybór intuicyjnej w użytkowaniu płyty indukcyjnej może nie tylko wpłynąć na komfort użytkowanej kuchni, ale także zadbać o jakość przyrządzanych w niej posiłków!