Wspólne chwile, niezapomniane smaki
Lato sprzyja odnajdywaniu małych przyjemności na co dzień. Spacer w słoneczne popołudnie, spotkanie z bliskimi czy rozkoszowanie się lodowych deserem – to właśnie takie momenty tworzą nasze wspomnienia. O bezcennych chwilach i niezapomnianych smakach rozmawiamy z Elżbietą Grycan, właścicielką sieci Grycan - Lody od pokoleń.
- Redakcja
Lody i desery lodowe to nie tylko przyjemność smaku, ale także element celebracji, coś więcej, niż tylko zaspokojenia ochoty na słodki przysmak…
Elżbieta Grycan: Och, znacznie więcej! Lody niosą ze sobą emocje, wspomnienia. Nasze ulubione smaki lodów, to często te, które pamiętamy z dzieciństwa, albo kojarzą nam się z jakąś piękną podróżą czy ważną okazją, jak ukończenie szkoły. Jako właścicieli sieci lodziarnio-kawiarni bardzo cieszy nas, że możemy dawać radość w różnych momentach życia, a nasze lody są częścią czyichś wspomnień. To miłe, kiedy widzimy rodziny, przyjaciół i pary cieszące się naszymi lodami i deserami. Szczególnie bliskie są nam chwile, gdy widzimy, jak dziadkowie przychodzą z wnukami, wspominając smaki swojego dzieciństwa i dzieląc się nimi z młodszym pokoleniem. To dla nas ogromna radość, widzieć, jak nasze lody łączą pokolenia.
A jak wyglądają takie drobne chwile przyjemności w Państwa rodzinie, na przykład takie letnie popołudnie?
Elżbieta Grycan: Bardzo lubimy spędzać czas w rodzinnym gronie, na świeżym powietrzu, patrząc jak wnuki dokazują i biegają po ukwieconym ogrodzie, wspólnie smakując nowe lody, albo obmyślając nowe, ciekawe kompozycje. Ogród i kwiaty są, obok lodów, moją wielką pasją. Uwielbiam dbać o rośliny, szczególnie cieszą mnie te o pięknym zapachu. I te dwie moje pasje udało nam się w tym roku połączyć!
Czy mówimy o lodach kwiatowych?
Elżbieta Grycan: Tak, w tym sezonie mamy dwa smaki o delikatnych kwiatowych nutach. Naszą absolutną kwiatową nowością są lody lawendowe. Mają delikatny smak i subtelny zapach lawendy, które przywodzą nam na myśl lawendowe pola Prowansji. Przygotowujemy je z wykorzystaniem aromatycznego naparu z kwiatów lawendy. To świetny wybór dla osób poszukujących czegoś oryginalnego i niebanalnego wśród tradycyjnych smaków lodów.
Lody różane natomiast pojawiają się w naszej ofercie od lat, ale wyłącznie latem i w limitowanej ilości. Do ich wytworzenia używamy specjalnie przegotowanych płatków róż z zaprzyjaźnionej plantacji. To bardzo eleganckie, wyrafinowane lody! Pamiętam, jak zgłosił się do nas chłopak, który poszukiwał tego smaku. Chciał się oświadczyć dziewczynie i miał pomysł na różane zaręczyny, z bukietami róż i naszymi lodami różanymi. To dosyć wyjątkowy plan prawda?
Trudno byłoby odmówić! A czy takie romantyczne chwile zdarzają się również w lodziarniach? Zaręczyny, świętowanie rocznic, randki?
Elżbieta Grycan: Tego możemy się tylko domyślać, kiedy widzimy przy stolikach pary, które patrzą sobie w oczy, cieszą się chwilą, trzymają się za ręce. Po prostu są ze sobą, a nasze lodowe kompozycje towarzyszą im w takich chwilach. Każdy taki moment to inna historia. Podobnie jest z naszymi deserami. Każda kompozycja to inna historia powstania, inna inspiracja.
Jakie są zatem inspiracje dla tworzenia lodowych deserów?
Elżbieta Grycan: Inspiracje odnajdujemy wszędzie – w podróży, w czasie rozmów, podczas spacerów w ogrodzie! Tego lata na przykład proponujemy naszym gościom nie tylko desery skomponowane w rodzinnym gronie, ale również te zainspirowane kompozycjami stworzonymi przez pracowników podczas naszych wiosennych Lodowych Mistrzostw. Nasi Goście mogą spróbować trzech znakomitych kompozycji – Deseru Malina & Ciasteczka z Sorbetem z Malin, lodami Waniliowymi i kruchym ciasteczkiem, Deseru Mango & Marakuja z Sorbetem Mango Marakuja, lodami Śmietankowymi, sosem mango-marakuja, rurką waflową i płatkami migdałów oraz Deseru Borówka & Beza & Biała Czekolada z lodami Borówkowymi z nutą wanilii oraz lodami Biała Czekolada, posypką z białej czekolady, bezą i borówkami. Serdecznie zapraszam do spróbowania!
Materiał promocyjny marki Grycan